BergaDagen 22 September 11:00-13:00

Ungas utsatthet på nätet - föreläsning 25 april

Föreläsning om ungas utsatthet på nätet

samt

Information om drogmissbruk i Uppsala med omnejd 

 

Onsdag den 25/4 klockan 18.30 i Eriksbergsskolans aula.

Eriksbergs fritidsgård är orolig för droger som finns i samhället och runt omkring ungdomar.

Onsdag den 25/4 kommer vi ha en informationsträff med Uppsala ungdomsjour och polisen. Där de kommer berätta hur det ser ut i Uppsala och var ni som vårdnadshavare kan få stöd. Vi hoppas verkligen att vi får se många som kommer på denna träff.

 

Bergaskolans föräldraförening bjuder in föräldrar till en temakväll - start ca 19:30

Journalisten Caroline Engvall har haft utbildningsdagar för skolan personal i 
¨Ungas utsatthet på nätet¨ och ¨Vad gör våra barn på nätet?¨.  Föreläsningen den 25:e april innehåller information som inte lämpar sig för barn. Läs nedan om en del av innehållet i föreläsningen samt ytterligare information om Carolines arbete.

OBS- vuxenversion- INGA barn får följa med.

Tid och plats: 25/4 19.30 Eriksbergsskolans aula

Fika kommer att finnas


 

Besökarna kan välja att gå på varje föreläsning var för sig eller på båda. Allt är kostnadsfritt utom fikat.

 

Välkomna önskar Bergaskolans föräldraförening!

 

”Det är väl bara att stänga ner och säga nej? Men då blir dom arga, dom hotar mig, dom kan hota med att komma hem till mig. Dom kan bli arga på mig...”

Så berättar 17-åriga Amanda om sitt liv, den vardag hon beskriver som en levande mardröm. Hon lever ständigt med pressen att bilderna som finns på henne riskerar att dyka upp var som helst – när som helst. Vi har alla ett ansvar att vara uppmärksamma på de signaler dessa tysta barn skickar ut – och göra allt vi kan för att hjälpa dem vidare.

Möt Caroline Engvall, författare och journalist, som under många års tid har arbetat med barn och ungas nätvanor, bilder som sprids via nätet och hur förövare hotar barn och unga. Hur kan vi se signaler, ställa frågor och hjälpa barnen vidare. Ta med ditt arbetslag, dina vänner eller din familj och lär dig mer om hur vi kan stoppa unga att bli utsatta på nätet.

 

Om Caroline Engvall

Caroline Engvall är journalist och författare. 2008 kom boken ”14 år till salu” – om en på ytan helt vanlig tonårstjej som efter ett övergrepp började använda sex som självskadebeteende. Boken har sålt i nästan 200 000 exemplar och Caroline har drivit frågan om sex som ångestdämpning sedan dess, såväl i medier som på hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se. 14 år till salu har också blivit pjäs som turnerat i Sverige och böckerna har fått uppföljare i ”Skamfläck” och ”Skuggbarn – om barn i svensk sexhandel”. Nu är hon aktuell med böckerna ”Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet” samt deckaren ”Ärren vi bär”.

Caroline Engvall har också blivit Årets Mama 2011, vunnit Årets Platinapocket för 14 år till salu samt driver frågan om sex som självskadebeteende och barnsexhandel i tv, radio och tidningar. Hon har engagerat både förra och denna regering i frågan och har även blivit engagerad av Drottning Silvia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation. 

 

 

Använd följande länkar om du vill tar reda på ytterligare information om det Caroline Engvall kan ta upp den 25 april. 

 

Carolines podcasts: 

http://acast.com/vagenframat

http://acast.com/ecpod

 

Hjälpsajter:

http://safeselfie.se/

http://intetillsalu.se/

 

Länk till Carolines föreläsning om porr:

Porrens roll vid sexualbrott mot barn

 

Caroline hälsar att det "kan vara bra att veta att medelåldern för att börja titta på porr i Sverige idag är 12 år, många barn möter det första gången i mobilen när de är 9 år. Noll procent har pratat med en vuxen. Och porren idag är mycket lättillgänglig och våldsam, alla vi yrkesverksamma ser konsekvenserna av det i vad förövarna vill 'testa' på barnen."

 

I boken "Visuell drog – om barn, unga och nätporr" kan man läsa mer om ämnet.

 

Caroline fortsätter:

På @engvallcaroline finns det massor av uppdateringar om ämnet. 
10 april 2018 har jag en föreläsning i Stockholm i mer vuxenversion. Finns ett event på Facebook kring detta. Ligger på min Facebooksida. Där kan alla bjuda in vänner och kolleger.
Länk till eventet

 

 

Caroline Engvall: Ungas utsatthet på nätet
Information från förra föreläsningen med journalisten Caroline Engvall. Den gäller även för kommande föreläsning den 25 april.
BFF_TEMAKVÄLL.pdf
Adobe Acrobat-dokument 336.9 KB

Årsmöte 27 februari 2018

Berga föräldraförening inbjuder till årsmöte för verksamhetsår 2017. Mötet blir den 27 februari 2018 klockan 18:30 i Bergaskolans matsal. Förutom verksamhetsberättelse och val av ny styrelse tar vi upp aktiviteter för kommande år. 

 

Hör gärna av dig med frågor, synpunkter och förslag på vad föreningen borde ägna sig åt. 

 

Varmt välkomna!

Kallelse till årsmöte 2 mars 2017
OBS: Ändrat datum

Berga föräldraförening inbjuder alla vårdnadshavare med barn på Bergaskolan till föreningens årsmöte. Mötet hålls i Bergaskolans matsal med start klocka 18:30. Direkt efter följer ett kort styrelsemöte med den nya styrelsen.

 

Vi kommer att gå igenom:

  • Ekonomin och verksamheten för 2016
  • Genomgång budget 2016
  • Förslag från styrelse och medlemmar
  • Val av ny styrelse
  • Den valda styrelsen har ett kort möte direkt efter kl 19.30-20.00
  • Övriga frågor

Detaljerad dagordning och mycket annat finns under länken Mötesprotokoll & Kallelser

 

Hjärtligt välkomna önskar styrelsen!

Historien upprepar sig! Hur kan vi motverka detta?
Inbjudan till en temakväll med Emerich Roth den 24/10 klockan 18.00. Meddelande om plats återkommer vi med så snart vi vet hur många som kommer. Det blir Bergaskolan eller Eriksbergsskolan.
Emerich, som upplevt nazisternas grymheter under andra världskriget, har i över 30 år arbetat med utslagna ungdomar i Sverige. Efter pensioneringen har han tillsammans med före detta så kallade ”värstingar” de senaste 22 åren hållit föredrag i skolor över hela landet.
De flesta ungdomar i vårt land är öppna och positiva, men många saknar vuxenkontakt, uppmuntran och vägledning, säger han efter att ha träffat tusentals elever. Temat för kvällen är dåtid, men framför allt nutid; om vad hatet och våldet bottnar i och vad vi tillsammans kan göra för att motverka våldstendenserna i samhället - åtminstone i vår närmaste omgivning.
 
Hur vill vi att framtiden skall se ut?  Emerich ger oss sina synpunkter utifrån egna erfarenheter.
 
Anmäl senast 2 oktober i länken nedan:
 
 
Varmt välkomna!
 
Med vänlig hälsning
Anna León

Biträdande rektor Bergaskolan

 

15 300 kr

I september betalade vi ut läsårets klassbidrag till alla 16 klasser på Bergaskolan och Berga särskola. Alla klasserna fick 50 kr per elev. Vi hoppas bidragen blir till glädje och nytta. Kul att kunna bidra till något extra till studiebesök och liknande! Klassbidraget kommer, utöver från medlemsavgifterna, från Bergadagen som föreningen anordnar varje år i maj. Då är alla klasser med och ansvarar för en station som t ex loppis, fika, basket etc. Alla pengar som kommer in går oavkortat till Berga föräldraförenings verksamhet.

 

Bänkarna på skolgården vid F-3

Ni kanske har sett att det står träbänkar/stockar i en fyrkant på skolgården vid F-3-huset? Bänkarna var ett önskemål från lärare/fritidspedagoger och elever, för att få en samlingsplats för både lek och lärande. Tack vare de medel som vi har samlat in kunde föreningen hjälpa till och köpa in träbänkarna. Vi önskar mycket nöje med dem!

 

Möte med klassombuden

Den 26 september var det möte med styrelsen och klassombuden. Läs gärna protokollet som tar upp olika förslag 

Ni som blev valda till klassombud och inte var med på mötet, glöm inte att maila era namn, kontaktuppgifter och vilken klass ni representerar till oss i styrelsen på bergaforaldraforening@gmail.com

 

UPPROP!

Bästa föräldrar,

Ditt/era barn går i en skola med ca 280 elever samt tillhörande lärare och personal. Denna skola har en förening knuten till sig som fungerar som en länk mellan eleverna med deras familjer och skolledningen. Föreningen heter Bergaskolans Hem och Skola förening och vi som sitter i styrelsen består utav nio föräldrar med ett eller flera barn i skolan.

 

Styrelsen efterlyser dig förälder med ett intresse och engagemang för Bergaskolans elever och deras vardag.

 

Engagemanget i styrelsen går delvis ut på att på olika sätt distribuera ett ekonomiskt stöd till alla elevers klasskassa. Pengarna väljer de flesta att lägga på en klassresa eller gemensam utflykt. Sist bidrog vi med pengar till bussresa för de barn som gjorde ett besök till TomTits i Södertälje. Intäkterna som förvaltas, betalas in frivilligt från er föräldrar en gång per år och insättningen sker via en inbetalnings talong på 100 kr som distribueras samtidigt som eleverna får sin skoltelefonkatalog. Vi tar också upp eventuella frågeställningar och problem som kan uppstå i skolmiljön; skolmaten, snöröjningen och trafiken utanför skolan och tar upp detta med rektor alternativt kommunledning.

Föreningen anordnar dessutom Bergadagen en gång varje vår och även där går varje insamlad slant direkt tillbaka till skolbarnens verksamhet. Våren 2012 fick föreningen in en summa på 13.688 kr, vilket vi är mycket glada och tacksamma för, samtidigt som vi ser att för varje år decimeras den totala intäkten och det blir gradvis mindre och mindre för alla barnen att ta del av.

 

Vi i styrelsen vill med detta upprop upplysa Er föräldrar om att styrelsen nu söker nya intresserade ansikten till vår kära förening som vill verka för eleverna och skolans bästa.  Utan Hem och Skola så finns inget forum som kan vara en länk mellan familj och skola samt sätta guldkant på barnens vardag så varje engagerad förälder är guld värd.

 

Kontakat någon i styrelsen eller skicka oss ett meddelande här om du är intresserad av att hjälpa till i styrelsearbetet.